08.03.2016 CİZRE

Bugün, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm engellemelere, susturma çabalarına rağmen yaşasın 8 Mart diyoruz! Kadınların toplumun her alanında ayrımcılığa ve şiddete uğradığını; sosyal hayattan, çalışma alanından, karar alma mekanizmalarından dışlandığını; cinsel şiddete, tacize veya tecavüze uğrayan, öldürülen kadınlara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini, faillerine ise sıklıkla iyi hal, haksız tahrik ve rıza indirimlerinin uygulandığını veya beraat ettirildiğini unutmuyoruz. Ancak biz Bölge Barolarının Kadın Komisyonları olarak bugün, 14 Aralık 2015 tarihinden itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Cizre’deyiz.

Uzun süreli sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği sivil yerleşim yerlerinde, sivil alanlarda devam eden çatışmalar nedeniyle sivillere dönük başta yaşam hakkı olmak üzere ağır insan hakları ihlalleri meydana gelmektedir. Bugün, Cizre’de uygulanan yasağın kısmen kaldırılmasının ardından yapılan inceleme ziyaretlerinde de 79 günlük süreçte sivillere yönelik yaşanan hak ihlallerinin ciddi boyutlara vardığı tespit edilmektedir.

Savaş ve çatışmalarda kadının dezavantajlı konumu daha da ağırlaşmaktadır. Ağustos ayından bu yana ilan edilen süresiz sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte kadınlara ağır bir savaş hali dayatılmaktadır. Kadınlar çatışmalarla iç içe yaşamak zorunda kalmakta; evlerinin içinde, kapı önlerinde, sokak ortalarında vurularak katledilmekte; ve dahi cansız bedenlerinin alınmasına, defnedilmesine izin verilmemektedir. Öldürülen kadınların cansız bedenleri onur kırma amacıyla çıplak biçimde teşhir edilmektedir.

Her yerde yaşanan ağır insan hakları ihlallerinin izlerinin görülebildiği Cizre’de kadınlar bir kere daha şiddetin hedefinde kalmıştır. Evlerinde, bodrumlarda katledilen, yakılan sivillerin arasında kadınlar da vardır. Bodrumlardaki yaralıları almak için yürüyen anneler gözaltına alınmıştır. Yasağın devam ettiği süreçte katledilen kadınların çıplak bedenleri teşhir edilmiş, fotoğraflanarak sosyal medya üzerinden paylaşılmıştır.

Kadınlara yönelik şiddet, yasağın kısmen kalkmasından sonra da devam etmektedir. Meslektaşımız Filiz Ölmez, yasağın kalkmasından sonra kolluk güçlerinin fiziksel ve sözlü şiddetine maruz kalmıştır.

Bugün Cizre sokakları ve evleri yaşanılanları gözler önüne sermektedir. Şimdi, yasağın kısmen kalkmasının ardından duvarlarda kadınlara yönelen ırkçı ve hakaret içeren yazıları görüyoruz.

Kadınlara yönelen hiç bir baskıyı ve aşağılamayı kabul etmediğimizi bildiriyoruz.
Bölge Barolarının Kadın Komisyonu üyeleri olarak daha önce olduğu gibi bundan sonra da yaşanan bütün hak ihlallerinin, özellikle de kadınlara yönelik her türlü saldırının takipçisi olacağımızı kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.

Şırnak Barosu                              Batman Barosu                        Bingöl Barosu

Kadın Hakları Komisyonu  Kadın Hakları Komisyonu   Kadın Hakları Komisyonu

Bitlis Barosu                                   Dersim Barosu                   Diyarbakır Barosu

Kadın Hakları Komisyonu  Kadın Hakları Komisyonu  Kadın Hakları Komisyonu