Cizre'de Öldürülen Nihat KAZANHAN Hakkında Basın Açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA

 

                              14.01.2015 tarihinde DTK heyeti Cizre ilçesinde halka sağduyu ve barış çağrıları yaptıktan ve mitinge katılan kalabalık tek bir olay meydana gelmeksizin dağıldıktan sonra Yafes mahallesinde arkadaşları ile oyun oynamaya sokağa çıkmış 12 yaşındaki Nihat görgü tanıklarının beyanı ile yoldan geçen bir zırhlı araçtan ateş açılması sonucunda hayatını kaybetmiştir. 

 

                             Silahların susup,  barış sürecinin sonuca ulaşacağı bir dönem yaşanacağı beklentisi ve özlemi içindeyken; “barış” sözcüğü her ağza alındığında Cizre’de bir canın daha kaybedilmesini anlamak mümkün değildir. Son bir ay içerisinde Cizre polis terörüne altı çocuğunu kurban vermiştir.  Daha bir ölüm olayının şoku atlatılamamışken yeni bir katliam haberi gelmektedir. Çocuklarımızın ölümüne neden olan polis terörünü kınıyoruz. Yaşam hakkı hiçbir şart ve koşulda ihlal edilemez ve kutsaldır. 12 yaşında bir çocuğun kafasından vurularak öldürülmesini hiçbir ağız açıklayamaz, hiçbir yürek kabullenemez.  İnsanın birincil ve en temel hakkı olan yaşama hakkına yapılan saldırılar, geleceğe dair taze umutlar besleyen halkımızın belleğinde tarihin tekerrür etme korkusunu uyandırmıştır. Şiddet ve yıldırmadan beklentileri olan herkes bilsin ki; bölgemizi yaşanmaz kılma amacı taşıyan, halkımızı hedef alan her türlü saldırı karşısında bu halk tavizsizce duracaktır.

                             Diğer olaylarla ilgili olarak herhangi bir görevlinin açığa alındığı ve hatta hakkında idari ve adli etkin bir soruşturma başlatıldığını ve faillerinin tespit edildiğini şu ana dek duymadık.  Bu olaylarda sorumlu olanlar hakkında en kısa süre içerisinde adli ve idari soruşturmaların etkin biçimde başlatılması ve sorumluların cezalandırılması herkesin en haklı beklentisidir. Geçmişte yaşanan olayların failleri tespit edilip yargılanmadığından her gün yeni bir cinayet işlenmeye başlamıştır. Faili meçhul bırakılan her cinayetin daha büyük katliamlara kapı araladığını geçmişte gördük, yaşadık ve yeniden yaşamak istemiyoruz. Şiddeti kendi çıkarlarını korumak için meşru gören karanlık kesim, kanlı oyunlarına yine bölgemizde başlamakta ve yıllarca büyük acılarla boğuşan halkımızda korku ve panik havası yaratmaya çalışmaktadırlar.

 

                              Kimseyi açıkça suçlu ilan etmiyoruz ancak hakkında yurtdışı yasağı konmuş, Hrant Dink suikastiyle anılan emniyet müdürünün Cizre’ye atanması ile ardı ardına yaşanan ölüm olaylarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Günlerdir dile getirdiğimiz ve medyada geniş şekilde yer alan kolluğa ait araçların plakasız gezmesi durumu batının herhangi bir yerinde yaşansa idi, Emniyet müdürünün derhal yeri değiştirilir, idari yetkililer görevlerinden alınırdı. Buradan Trafik Kanunu madde 21 ve 23’e aykırı bu durumu sürdüren yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Savcılıkları bu konuda görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak adı üzerinde şüphe bulunan ve halkın olayların sorumlusu olarak gördüğü emniyet müdürünün derhal görevden alınmasını talep ediyoruz. Kavgadan ve kandan sebeplenen, bundan rant sağlayanların demokrasi ve insan haklarından rahatsız olduklarını biliyoruz. Normalleşmenin rant kapılarını kapattığı açıktır. Yaşanan bu olayların takipçisi olacağımızı, somut gerçeğin ortaya çıkarılması için tüm çabamızla çalışacağımızı halkımıza duyuruyoruz. 

 

                               İktidarı “barış sürecini provoke etmeye yönelik eylemler” olarak nitelediği bu olayların sona ermesi adına sorumlularının derhal tespiti ve yakalanmaları yönünde idari makamları zorlamaya, barış sürecini baltalamaya çalışan kamu görevlilerini bölgeden başka yerlere tayin etmeye ve tüm vatandaşlarımızı da sağduyulu olmaya çağırıyor, hayatını kaybeden kardeşimizi rahmetle anıyor acılı ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.

 

ŞIRNAK BAROSU

ŞIRNAK SANAYİ VE TİCARET ODASI

ŞIRNAK ESNAF VE SANATKARLAR ODALAR BİRLİĞİ

ŞIRNAK ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI

CİZRE SANAYİ VE TİCARET ODASI

CİZRE ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI

CİZRE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI

CİZRE ZİRAAT ODASI

BOTAN DİN ALİMLER DERNEĞİ

KIZILAY CİZRE ŞUBE BAŞKANLIĞI

CİZRE KESK

CİZRE MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANLIĞI

CİZRE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPARİTİFİ

CİZRE MÜHENDİSLER ODASI TEMSİLCİLİĞİ

MAZLUM DER CİZRE ŞUBESİ

CİZRE KUYUMCULAR DERNEĞİ

DİVES SENDİKASI

CİZRE GERİ DÖNÜŞÜMCÜLER DERNEĞİ

CİZRE ECZACILAR ODASI