Ülkemizi derinden yaralayan Soma Faciası’na ilişkin incelemeler yapmak ve hukuki yardımda bulunmak amacıyla Soma’da bulunan meslektaşlarımıza yönelik hukuksuz ve insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Soma da yaşanılan olayların sorumlularının, ivedilikle tespit edip adalet önüne çıkarılarak hesap vermelerinin sağlanması yerine her zaman halkın yanında ve adalet peşinde olmuş Çağdaş Hukukçular Derneği’ne mensup meslektaşlarımıza saldırılması, meslektaşlarımızın darp edilerek, ters kelepçe takılmak suretiyle gözaltına alınması savunma mesleği mensupları olarak bizleri derinden yaralamıştır.

Yapılan bu saldırı, Soma’da gerçekleşen işçi katliamının gerçek yüzünü ortaya çıkarmaya ve işçi ailelerine her koşulda destek olmaya çalışan meslektaşlarımızı engellemeye ve katliamın üstünü örtmeye yönelik bir saldırıdır.

Biz Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları olarak meslektaşlarımıza yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Adil ve bağımsız yargının üç sac ayağından birisi olan savunma mesleğine yönelik her türlü saldırının adil ve bağımsız yargıya da bir saldırı olduğu gerçeğini hatırlatarak; demokratik hukuk devletinin bir gereği olarak bu saldırılara derhal son verilmesi, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Bu açıklamanın bölge barolarıyla istişare edilerek kaleme alındığı sırada dahi; emniyet güçlerinin Soma’da uyguladığı şiddetin hız kesmeksizin Suriye sınırında devam ettiğini, insanın en temel hakkı olan yaşam hakkının bir kez daha ihlal edildiğini görüyoruz. Şırnak Cizre’de, sınırı geçmeye çalışan Rojavalı bir ailenin üzerine Türkiye tarafından askerlerce ateş açılması sonucu 28 yaşındaki Saada Darwich isimli iki çocuk annesi bir kadın, çocuklarının gözleri önünde vurularak öldürülmüş, Rojava’nın Dirbesiye kentinden Kızıltepe-Şenyurt’ta geçmeye çalışan 14 yaşındaki Ali Özdemir isimli bir çocuk ise yine Türkiye tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralanarak her iki gözünü kaybetmiştir.

Bu sebeple bölgede ve ülkemizde, hem meslektaşlarımıza hem de sivil insanlara yönelik gerçekleşen saldırıları şiddetle bir kez daha kınadığımızı belirterek, insan hakkı ihlalini doğuran bu tür eylemlere derhal son verilmesi, sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması için yetkilileri göreve çağırıyoruz.  20.05.2014

Şırnak Barosu                   Batman Barosu                           Bingöl Barosu

Bitlis Barosu                      Diyarbakır Barosu                       Hakkari Barosu

Kars Barosu                       Mardin Barosu                           Muş Barosu