BASINA VE KAMUOYUNA

BASINA VE KAMUOYUNA

 

Konya ili Meram ilçesinde Daha önce de saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinin 7 üyesi katledilmiş, akabinde de evleri ateşe verilmiştir. 12 Mayıs 2021 tarihinde de benzer saldırıya uğrayan aile bireylerine karşı aynı saldırıyı gerçekleştiren şahıslar serbest bırakılmıştı.

 

Basına yansıyan haber ve görüntülerde bu saldırının ırkçı saiklerle gerçekleştiği konusunda şüphe yoktur. Yine 11-12 temmuzda aynı aile çeşitli basın yayın organlarına vermiş oldukları demeçlerde tehdit aldıklarını ve hayatlarından endişe ettiklerini söyleyerek koruma talep ettiklerini ifade etmişlerdi.

 

Yaşam hakkının korunması ve bu amaçla gerekli tüm önlemlerin alınması hukuk devleti olmanın bir gereğidir.

 

Şırnak Barosunun da içinde bulunduğu 15 baro tarafından 23 temmuz 2021 tarihinde “Kürt kimliğine yönelik sıklıkla bu ve benzeri linç girişimine, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalındığı” ifade edilmiş ve gerekli tedbirlerin alınması ve etkin yargısal faaliyette bulunulması talep edilmişti. Açıklamamızın hemen akabinde kimi yayın organları tarafından 15 baro hedef gösterilmiş, kiriminalize edilmiş ve olayın sıradan adli bir vaka olduğu iddia edilmişti.

 

Özellikle medya ve siyasetçiler tarafından kullanılan ayrıştırıcı ve ötekileştirici dil malesef toplum nezdinde karşılığını bulmuş ve bu ve benzer olayların çoğalmasına sebep olmuştur.

 

Daha önce de dile getirmiş olduğumuz üzere bu saldırı ve katliamları sıradan ve münferit vakalar olarak görmek gibi naif bir yaklaşım içerisinde olmayacağız! Kürt kimliğine yönelik yaygın ve ırkçı saldırılara karşı güvenlik önlemlerinin yetersiz kalması, etkili bir soruşturmanın yürütülmemesi ve akabinde sürdürülen cezasızlık politikasından cesaret alan saldırganlar en nihayetinde 7 vatandaşımızı katletmişlerdir.

 

Şırnak Barosu olarak ırkçı saiklerle gerçekleşen bu vahim olay karşısında gerçek faillerin ve azmettirenlerin tespiti ile etkili bir soruşturmanın yürütülerek hakettikleri cezayı almaları, gözgöre göre meydana gelen katliamı önleyemeyen, göz yuman ve sorumluluğu olan görevliler hakkında ivedilikle işlem yapılması İçin davanın takipçisi olacağız. 31/07/2021