BASINA VE KAMUOYUNA
Basında ve kamuoyunda Elmalı Davası olarak bilinen ve 7 yaşında kız çocuğu ile 10 yaşında erkek çocuğu iki kardeşin, annesi ve üvey babası tarafından cinsel istismara uğradıklarına ilişkin dosyanın 5. duruşması yapılmıştır. 

Tutuklu sanıklar, yargılandıkları mahkemece 05/10/2020 tarihli celsede tahliye edilmişlerdir. Cinsel istismara maruz bırakılan çocukların beyanlarındaki çelişkilerin gerekçe gösterilerek sanıklar hakkında tahliye kararı verilmesi ve istismar davalarında somut delil aranması şartı kabul edilemez. 

18 yaş altındaki her çocuk bir bireydir ve çocukların beyanı esastır. İstismar davalarında istismarcı ile birlikte istismara zemin hazırlayan ve istismarı gizleyen kişilerin yargılanmasında çocuğun beyanı esas alınarak cezasızlık halinin ortaya çıkmasının engellenmesi ve yargılamanın en kısa sürede sonuçlanması gerekmektedir. 

Kamuoyunun sosyal medya platformlarından #elmalıdavası ve #Elmalıda2Cocuk vb. etiketlerle yargı aşamasına tepki gösterilmiştir. Bu tepkiler her ne kadar iyiniyetle yapılmış olsalar da istismar mağdurlarının yazdıkları veya çizdikleri resimleri, ses kayıtları vs. gibi delillerin paylaşılması mahremiyetlerinin ihlal edilmesine yol açacağı gibi yaşamış oldukları travmaların derinleşmesine ve yaratacağı tahribat boyutunun artmasına neden olabilecektir. 

Çocukların istismar edilmesine ilişkin olaylara tepki gösterirken veya sağduyu çağrısı yaparken, öncelikle çocukların üstün yararının temel alınması ve çocukları tekrar tekrar örselenmekten korumak zorunda olduğumuz bilinciyle hareket edilmesi gerekmektedir. 

Söz konusu vahim olayda Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi olarak dosyanın takipçisi olduğumuzu bildirir ve kamuoyuna sunarız. 30.06.2021