SUÇ DUYURUSU

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

                             CİZRE

 

 

            Konu              : Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

 

            Şüpheliler      : Müge Anlı, ATV Televizyon Kanalında Çalışır. Duygu Canbaş, Haber Türk Televizyon kanalında çalışır.

 

            Suç                 : Basın yoluyla hakaret halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama

 

            Suç Tarihi      : 24.10.211

 

            Van ve çevre illerde meydana gelen deprem olayından  hemen sonra canlı yayına başlayan Habertürk Televizyonu sunucusu  Duygu Canbaş ve ertesi gün yine ATV ekranlarından yayınlanan Tatlı Sert Programında depremi değerlendiren   Müge Anlı yapmış oldukları haber yorumlarıyla  halkı alenen kin ve düşmanlığa sevk etmiş birlik ve beraberlik ruhunu zedelemişlerdir. 

 

            Halkın böylesine birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu bir dönemde sorumsuzca “Her ne kadar Van’da olsa da acımız büyük” diyen Duygu Canbaş ve "Önce taş atıyoruz sonra kuş avlar gibi dağlarda avlıyoruz sonra birşey olduğu zaman hadi Mehmetçik gelsin, hadi polis gelsin diyoruz. O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin. O taş atanların eli kırılsın. Biraz da dengeleri kuralım. Zor günlerde ah canım cicim, sonra kuş avlar gibi avlamayalım. Biraz da insanlar hadlerini bilsinler demek istiyorum haddinizi bilindiyen Müge Anlı, Van halkının etnik kimliği ve son zamanlarda  yaşanan bazı üzücü olayları ilişkilendirerek insanların yaşamış oldukları acılar karşısında istihzai ve hakaretvari yorumlarıyla toplumun birlik ve beraberlik ruhunu baltalamış ve   toplumda infiale sebep olmuşlardır .

 

            Sonuç ve İstem:

            5237 Sayılı Yasanın 216. Maddesi halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılayanlar hakkında cezai müeyyideler içermektedir. TCK 216. Maddeye göre;Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü düzenlemektedir. Ayrıca bu beyanlar 5187 Sayılı Basın Kanunu ve ilgili mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. 

 

            Halkı böylesine bir tabii afet karşısında kin ve düşmanlığa sevk ederek kamu vijdanında infiale sebep olan  yukarıda isimleri zikredilmiş bulunan şahıslar hakkında  gerekli yasal takibat sonucunda kamu davası açılması ve ceza ile tecziyelerinin elzem olduğu kanısındayız. Savcılığınızca gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz. 26.10.2011

 

 

                       Şırnak Barosu Adına

                 Baro Başkanı

           Av. Nuşirevan ELÇİ