BASINA VE KAMUOYUNA

BASINA VE KOMUOYUNA

Ä°stanbul Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Ömer Kavili 04.10.2018 tarihinde Silivri’de görülen ve müdafii olarak katıldığı davada, mahkeme baÅŸkanı ile yaptığı tartışma nedeni ile kolluk güçlerince duruÅŸmadan çıkarılmış, yargıcın ÅŸikayeti üzerine 05.10.2018 tarihinde gözaltına alınmış ve görevli memura mukavemet, Mahkeme heyetine hakaret suçlarından sevk edildiÄŸi Sulh Ceza HakimliÄŸince tutuklanmıştır.

 

Tutuklama kararının bariz keyfi muamele niteliÄŸinde olduÄŸu açıktır.Tutuklama kararı ile kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu arasındaki fark kararın bir hakimlik makamı kararı olması deÄŸildir; kararın bizatihi yasaya ve somut olay adaletine uygun olmasıdır.

 

Avukatlık Kanununun 58 ve 59. Maddeleri gereÄŸince, soruÅŸturma açılması Adalet Bakanlığının iznine baÄŸlıdır. Bu izin alınmadan soruÅŸturma yapılması yasaya açıkça aykırıdır. 

 

Adil yargılamanın teminatı olan Avukatların duruÅŸma salonundaki görevi nedeni ile tutuklanması kabul edilemez. Bu nedenle meslektaşımızın serbest bırakılması ile yetinilmeyerek, meslektaşımız ile tartışan yargıç, soruÅŸturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ile tutuklama kararını veren Hakim hakkında gerekli inceleme ve soruÅŸturmaların yapılması ve soruÅŸturma sonuna kadar meslekten uzaklaÅŸtırma kararı verilmesi gerekmektedir.

 

MesleÄŸin onur ve vakarına yönelen saldırıların takipçisi olacağımızı kamuoyuna sunarız. 07.10.2018

 

 

                                                                                   ÅžÄ±rnak Baro BaÅŸkanlığı