Tarih: 29.12.2016| Okunma Sayısı: 2499

Bilindiği üzere Şırnak İl merkezinde 5442 İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince 14 Mart 2016 tarihinde geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve bu yasak 14 Kasım 2016 tarihine kadar devam etmiştir. Güvenlik ve asayişin sağlanması amacına matuf yasak kararları benzer şekilde Şırnak İlinin Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde de belli aralıklarla uygulanmıştır.

Sokağa çıkma yasaklarının uzun süreli olması ve İl ve İlçe merkezlerinin boşalması nedeniyle binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kalmış, bu durum beraberinde ciddi mağduriyetlerin meydana gelmesine yol açmıştır. Özellikle Şırnak il merkezinde 8 ay süren sokağa çıkma yasağı yetmiş bin insanın hayatında ciddi bir altüst oluşa sebebiyet vermiştir. Öngörülmesi mümkün olmayan bu olağanüstü durum nedeniyle insanların sosyal ve ekonomik hayatları ve gelecek planlamaları negatif yönde değişime uğramıştır. Şırnak il merkezinde meydana gelen tahribat nedeniyle şehrin %70’e yakını zarar görmüş ve zarar gören ev ve işyerlerinin büyük bir kısmı yıkılmıştır.

Şırnak il ve ilçelerinde yaşanan bu ani ve beklenmedik olumsuz değişim var olan sorunların artmasına ve çeşitlenmesine yol açmıştır. Mevcut sorunların aşılması ve bu konuda bir yol haritasının saptanması amacı ile Şırnak il ve ilçe Sivil Toplum Örgütleri 28.12.2016 tarihinde Şırnak Barosu Adli Yardım Bürosunda bir araya gelmiş ve çözüm önerileri hakkında verimli bir toplantı gerçekleştirmişlerdir. Yapılan toplantıda aciliyet arz eden ve ivedilikle çözüm getirilmesi gereken aşağıdaki hususlarda mutabık kalınmıştır.

1-      Şırnak il ve ilçelerinde meydana gelen tahribatın bir bilançosunun çıkarılması ve il ve ilçe merkezlerinin yeniden imar ve ihyası için kamu otoriteleri tarafından ortaya konulan projelerin halkın ihtiyacını karşılama düzeyinin araştırılması,

2-      Projelerin hazırlanma ve hayata geçirilmesi süreçlerine sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımın sağlanması ve bu konuda kamu otoritelerinden tatmin edici bir açıklama ve bilgilendirme yapılmasının sağlanması,

3-      Özellikle Şırnak il merkezinde yıkılan bina ve binalarda bulunan konut sayısının saptanması, tahrip olan işyeri sayısının belirlenmesi ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan tespitlerin sağlıklı yapılıp yapılmadığının denetlenmesi,

4-      Yıkılan bina, konut ve işyeri sahiplerine ait zararların tespiti ve tazmini hususunda idarece izlenecek yol ve yöntemin mutazarırların gerçek zararını karşılayacak nitelikte olup olmadığının araştırılması, özellikle zararı belgelendirme hususunda çıkacak bürokratik engellerin aşılması nedeniyle ilgili kamu otoriteleri ile diyalog geliştirilmesi ve çözüm önerilerinde bulunulması,