Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Batman’da Toplandı
Tarih: 13.09.2015 | Okunma Sayısı: 775 | | |

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Batman’da Toplandı

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baro Başkanları yeniden başlayan çatışmalı süreç ve Cizre’de 9 gün devam eden sokağa çıkma yasağı gündemleri ile Batman’da toplandı. Cumartesi günü yapılması planlanan toplantı, Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırılması nedeniyle ertelendi. Baro Başkanları ve Türkiye’nin birçok ilinden gelen Avukatlar yaşanan olayları ve ihlalleri yerinde görmek üzere Cizre’ye gitti. Cumartesi günü Cizre’de gözlemlerde bulunan bölge baroları pazar günü yeniden Batman’a dönerek toplandı.

Sokağa çıkma yasağının 9 gün boyunca devam ettiği Cizre’de bu süre boyunca başta yaşam hakkı olmak üzere çok ağır ihlallerin yaşandığı, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da olduğu 23 sivilin yaşamını yitirdiği, sağlık, beslenme, elektrik, su ve iletişim gibi günlük yaşamın devamı için gerekli ihtiyaçların karşılanamadığı şehirde birçok evde ağır hasarların meydana geldiği belirtildi.

Yasağın kalktığı ilk gün olması nedeniyle Barolarla birlikte İnsan Hakları kuruluşları ve çeşitli STK’ların da akın ettiği şehirde, yaşanan ihlallerin tespitinin uzun zaman alacağı, Baroların ilgili kurumlar ile birlikte olayları bütün yönleriyle ortaya çıkarılması ve yargıya taşınması için hazırlık yaptığı kaydedildi.

Yapılan toplantıda ayrıca çatışmalı sürecin ağır sonuçlarının daha dün Cizre’de açıkça görüldüğünü, her gün yeni bir acıya uyanmanın toplumsal barışı ağır bir şekilde yaraladığını, çatışmanın tarafı olmayan sivillerin zarar gördüğünü, linç girişlerinin ve siyasi partilere saldırıların yaşandığı bu süreçte, bu savaşın sürdürülebilir olmadığını ve bir an önce çatışmaların bitirilerek yeniden sivil siyaset üzerinden çözüm arayışlarına dönülmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

22.01.2018 Pazartesi