Şırnak İli Uludere İlçesi Roboski (Ortasu) Köyü’nde 29-30 Haziran 2015 Tarihlerinde Yaşanan Olaylarla İlgili Rapor
Tarih: 1.07.2015| Okunma Sayısı: 2252

 

ŞIRNAK İLİ ULUDERE İLÇESİ ROBOSKİ (ORTASU) KÖYÜ’NDE 29-30 HAZİRAN 2015 TARİHLERİNDE YAŞANAN OLAYLARLA İLGİLİ RAPOR


Şırnak’ın Uludere İlçesi’nin Roboski Köyü’nde 29-30 Haziran 2015 tarihlerinde yaşanan olaylar sonrasında Şırnak Barosu Üyeleri ve İHD Şırnak Şubesi Roboski köyüne gitmiş ve çeşitli temaslarda bulunmuştur.
Oluşturulan heyet aşağıdaki gibidir:
Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı: Av. Savaş TANIŞ

Şırnak Barosu İnsan Hakları Merkezi: Av. Fazilet TAŞTAN ARSERİM

İHD Şırnak Şube Yöneticisi: Av. Büşra DEMİR


HEYET GİRİŞİMLERİ
Heyet 01/07/2015 tarihinde yaşanan olaylara yerinde incelemeler yapmış ve olaya ilişkin ilgililerin bilgi ve izlenimlerine dair görüşmeler yapmıştır. Bu kapsamda Uludere Cumhuriyet Savcısı Kemal. ŞİMŞEK.Uludere Belediye Eşbaşkanı Zeynep ÜREN Roboskider Başkan Veli ENCÜ ve olayda yaralalan, evleri, arabaları zarar gören, katırları yaralanan ve öldürülen şahıslarla görüşmeler yapılmıştır. Uludere Kaymakamı müsait olmadığı gerekçesiyle tarafımıza randevu vermemiş ve görüşmemiştir.
OLAY1:29.06.2015 tarihin de Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski Köyünde büyük bir askeri sevkiyat yapılmıştır. Hatta iki üç ay bu yoğun askeri hareketlilik devam etmektedir. Görgü tanıklarının beyanlarına göre; Askeri sevkiyattan sonra halkın tapulu arazilerinin olduğu Şirit Yaylasını güvenlik gerekçesi ile girişleri engellemektedirler. 29.06.2015 tarihinde yine yoğun bir askeri hareketlilik yaşanmış ve Roboski meydanında yüzlerce zırhlı aracın olduğu konvoyun durarak askerler köy meydanına inmiştir. Görgü tanıklarının beyanlarına göre; Askerler araçlardan indikten sonra evlere dalmış. Camları kırmış ve insanları darp etmiştir. Yaşanan gerginliklerden sonra askerler dört çocuğu gözaltına almışlardır. Çıkan olaylarda köy meydanında bulunan B.Ü. ayağından yaralanmış, hastaneye kaldırılırken içerisin de olduğu araç kaza yapmış ve dört akrabası ile birlikte bu kazadan da yaralanmıştır. Görgü tanıklarının beyanlarına göre halkın arasına dalan askerler tekbirlerle halka saldırmış ve sözlü tacizlerde bulunmuşlardır. Hatta “bu köyün erkekleri nerede, siz kadınların arkasına saklanıyorsunuz, siz vatansızsınız, siz teröristsiniz” şeklinde askerler halka alenen hakaretlerde bulunmuşlardır.

OLAY2: 30.06.2015 tarihi 04.50 sularına tekrar askeri sevkiyat başlamıştır. Askerler köyden geçerken köyün girişinden çıkışına kadar evlere ve arabalara ateş açmış bunun sonucunda beş katır öldürülmüş, iki katır yaralanmış, iki araba taranmış çok sayı da eve de kurşun isabet etmiştir. N.Ü beyanında “ ben silah sesleri duyunca balkona çıktım. Askerlerin araçlardan inerek evlere, araçlara ve katırlara ateş ettiğini gördüm. Beni gören bir asker balkona doğru ateş etmeye başladı ben içeri kaçtım.” Y.Ü beyanında her yerin taranması sonucu arabasına da kurşun ettiğinin altını çizmiştir. Bu beyanlar üzerine heyetimizim yaptığı incelemede iki araca kurşun isabet ettiğini, birkaç evin kapısında, duvarlarında ve balkon duvarlarında kurşun izleri ve yolda katır leşleri ve kan izlerine rastlanmıştır.

ULUDERE CUMHURİYET SAVCISI KEMAL ŞİMŞEK İLE YAPILAN GÖRÜŞME
Heyetimiz gözaltına alınan çocuklar ve yaşanan olayın akıbetini öğrenmek için Uludere Cumhuriyet Savcısı ile görüşmüştür. Gözaltına alınan çocuklar Yusuf ENCÜ (14), Sami ENCÜ(14, )Umut ENCÜ (16), M. Sait ENCÜ(14) isimli çocuklardır. Çocuklar hakkında Kamu Malına Zarar Verem, Kamu Görevlisine Direnme, 2911 Sayılı Yasaya Muhalefetten soruşturma başlatılmıştır. Görüşme yaptığımız saat itibariyle çocuklar hala gözaltında bulunmakta ve henüz ifadeleri Savcılık tarafından alınmamıştır.
ULUDERE BELEDİYE EŞBAŞKANI ZEYNEP ÜREN İLE YAPILAN GÖRÜŞME
Heyetimiz olaylarla birebir muhatap olan Uludere Belediye Eşbaşkanı ile görüşmüştür. Yapılan görüşme de eşbaşkan “ 29.06.2015 tarihinde Roboski de olayların olduğu bilgisi bana ulaştı. Ben de bunun üzerine arkadaşlarımla Roboskiye hareket ettim. Roboskiye gittiğimde yüzlerce eli silahlı asker ile Roboski halkının Roboski meydanında karşı karşıya olduğunu gördüm. Ve ortam olabildikçe gergindi. Bana dört tane çocuğun da gözaltına alındığı bilgisi verildi. Ben de bunun üzerine Roboski muhtarı ve Roboskider başkanı ile askerlerin komutanıyla görüşmeye gittim. Askeri yetkililere gerginliğin sona ermesi için askerlerini çekmelerini ve olaysız bir şekilde herkesi dağılması gerektiğini belirttik. Ancak orada bulunan askerler lakayt bir tavırla konuşarak bu konu bizi ilgilendirmediğini söylediler. Bu ara da meydan da bulunan askerler halka küfürler yağdırıyor ve insanları tartaklıyorlardı. Biz de bunun üzerine oradan çekildik, Roboski çok hassas bir yer. Askeriyenin bu tahrik edici yaklaşımı her iki taraf açısından da çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir.” dedi
SONUÇ:
29.30 Haziran 2015 tarihinde Roboski Köyü’nde yaşanan askeri hareketlilik sonucunda onlarca kişi yaralanmış, beş katır öldürülmüş, iki araç taranmış, çok sayıda eve kurşun isabet etmiştir. Ayrıca 29.06.2015 tarihinde 4 çocuk gözaltına alınmış ve halen bu gözaltı devam etmektedir. Askerlerin halka saldırması, silah doğrultması, hakaretler etmesi hala kanayan bir yara olan Roboskiye tuz basmıştır. Roboski halkı yaşadığı bu mağduriyetten dolayı büyük bir çaresizlik ve öfke içerisindedir. Askerlerin 1990’lı yılları aratmayan tutumu sadece Roboskiyi değil bütün bölge için bir tehlike arzetmektedir. Askerlerin halka karşı besledikleri düşmane duygular ve uygulanan şiddet ile ilgili yetkililer nezdinde girişimler yapılıp bunların önüne geçilmediği takdirde çok daha vahim olayların yaşanılması kaçınılmazdır. Yetkililer etkili soruşturmalar sonucu hukuk dışı uygulamaların failleri tespit edilip gerekli şekilde caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır.01.07.2015

ŞIRNAK BAROSU

İHD ŞIRNAK ŞUBESİ

 

24.04.2024
AV. ROJHAT DİLSİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.