Tarih: 15.03.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 1459

15.03.2015 tarihinde baromuz üyesi Av. Ruken Tayşun çeşitli gazete ve haber sitelerine kendisinin baromuza yönelik eleştirileri sebebiyle baro tarafından hakkında kınama cezası verildiği şeklinde beyanda bulunmuştur. Bu haber hem haber sitelerinde hem de facebook ve twitter üzerinden sosyal medyada paylaşılmıştır. Söz konusu iddiaların gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Tamamen iftiradan ibarettir.

Adli Kolluk yönetmeliğinde telefon dinlemelerdeki usulsüzlüklerin önüne geçilmek gayesiyle yapılan değişiklik sebebiyle 22 Aralık 2013 tarihinde CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu basın açıklaması düzenlemiştir. Bu basın açıklamasında polislerin telefon dinleme yapmadan önce amirlerine bilgi vermesi maddesine karşı "hukuk çevrelerine çağrıda bulunuyorum o yönetmelikleri dikkate almayınız. Barolar süratle dava açmalı, yargı süratle karar vermeli " şeklinde beyanda bulunmuştur.  Bu söz üzerine Bölge Baro Başkanlarından bir Başkan'ın medyada dava açacağını beyan etmesiyle Av.Ruken TAYŞUN, Facebook sayfasından aynı baro başkanının fotoğrafını ve “barolar yönetmeliği Danıştay’a götürüyor haberini paylaşarak “bizim iskele baronun hala ne bir tepkisi nede bir açıklaması var… herzaman ki gibi” diyerek alenen üyesi olduğu baroya hakaret etmiştir. Diğer avukatların tepkisi üzerine söz konusu beyan Bunun üzerine yönetim kurulumuzca durum tartışılmış ve söz konusu beyanın eleştiri sınırını aşan hakaret içeren bir beyan olduğuna inanılarak ilgili avukat disipline sevk edilmiştir. Disiplin kurulunca söz konusu eylem hakkında kınama cezası verilmiştir.

Oysa söz konusu yazı basın açıklamamıza ekli fotoğraftan da anlaşıldığı gibi yönetmelikle ilgili dava açmadığımız için yazılmıştır. Av. Ruken Tayşun 2012 yılında mesleğe başladığı tarihten bu güne Baromuzun Kürt sorunu, Roboski katliamı, insan hakları ihlalleri, Cizre’de son dönemde yaşanan çocuk ölümleri, kadına şiddet ve Kobani eylemleri gibi hiçbir eylemine, basın açıklamasına katılmamıştır. Baromuzun tüm ihlallere karşı açık tepkisi bilinmektedir. Keşke tüm avukatlar Baromuzu insan hakları konusunda eleştirerek daha fazla faaliyet yapmamıza sebep olacak katkı sunsaydı. Bu durumdan ancak memnuniyet duyarız. Ancak hiçbir insan hakları eylemine katılmamış bir kişinin baromuza yönelik iftiralarını kabul etmemiz de mümkün değildir.

Kaldı ki, Disiplin Soruşturması Baronun iç işleyişidir ve buna karşı yasal yollar açıktır. Baromuza basın yoluyla cevap verilmesi meslek etiğine uygun olmadığı gibi, KCK soruşturmalarında binlerce kişiyi uydurma telefon dinlemeleriyle hapse attıran yapı lehine dava açmadığımız için Baromuza hakaret eden Av. Ruken TAYŞUN' un olayı çarpıtarak ihlaller karşısında duyarlılığıyla takdir toplamış Şırnak Barosuna iftira etmesini de kabul etmemiz mümkün değildir. Av. Ruken Tayşun’un basına yaptığı açıklamalar ve twitter hesabında disiplin kurulu kararındaki savunmasını paylaşması, aynı kararı yerel basın kuruluşlarına vermesi ve yayınlatması sebebiyle Baromuz konu hakkındaki tüm dokümanları halkımızla paylaşmak durumunda kalmıştır. Av. Ruken Tayşun’un twitter ve facebook hesabında disiplin kurulu kararı olarak paylaştığı yazılar kendi savunmasının bir kısmıdır. Meslekle bağdaşmayan bu davranışı ve alenen Baromuza yaptığı iftirayı değerlendirmek üzere Yönetim Kurulumuz toplanmış ve konu hakkında halkımıza açıklama yapılması gerektiğine karar verilmiştir. 16.03.2015

Kamuoyunun bilgisine.

ŞIRNAK BAROSU BAŞKANLIĞI