Baromuz İnsan Hakları Merkezinin Ümit KURT hakkında Hazırlarmış Olduğu Rapor
Tarih: 12.01.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2891

ŞIRNAK BAROSU

            ŞIRNAK İLİ CİZRE İLÇESİ CUDİ MAHALLESİNDE MEYDANA GELEN ÜMİT KURT İSİMLİ ÇOCUĞUN ÖLDÜRÜLMESİ VE CELİ SAKÇAK İSİMLİ YURTTAŞIN YARALANMASI İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA VE DEĞERLENDİRME RAPORU

 

OLAY

 06.01.2015 tarihinde Şırnak İli Cizre ilçesi Cudi mahallesinde Emniyet güçlerine ait zırhlı araçlar ile girilen Ziraat sokakta polisler tarafından ateş açılması sonucu meydana gelen Ümit KURT isimli çocuğun öldürülmesi ve Çeli SAKÇAK isimli vatandaşın yaralanması olayı

AMAÇ

  Bu olay nedeni ile mağdur, mağdur yakınları, varsa görgü tanıkları ile görüşmek, araştırma ve incelemeler ile elde edilen bilgiler sonunda hazırlanan raporu, ilgili ve yetkili kurum ve makamlara göndererek maddi gerçeğin açığa çıkarılmasına katkıda bulunmak, kamuoyunun gerçek bilgiye ulaşmasını sağlamak, faillerin bulunması ve haklarında gerekli soruşturmanın başlatılmasını talep etmek amacıyla Şırnak Barosunca bir heyet oluşturulmuştur.

 

HEYETİN OLAY YERİNE GİDİŞİ VE YAPTIĞI GÖRÜŞMELER

      Heyet üyelerimiz olayın akabinde hastaneye intikal etmiş ve orada bulunan kişiler ile görüşmeler yapmış, ertesi gün ise olay yerine gidilmiş, olay yerinde gerekli araştırma ve gözlemler ile olaya ilişkin görgü ve bilgisi bulunan şahıslar ile görüşmeler yapılmış, Cizre Devlet Hastanesinde yatan yaralı mağdur Çeli SAKÇAK dinlenmiş, olaya ilişkin olarak fotoğraflar çekilmiştir.

 

ARAŞTIRMA GÖZLEM VE SONUÇ

1.      Cizre ilçesi Cudi mahallesinde kazılan hendeklerin, Cizre Belediyesi ve Cizre Kaymakamlığının ortak çaba ve uzlaşısı ile kapatılması kararı alınmış ve 06.01.2015 tarihinde Ziraat sokağın girişinde bulunan hendek Belediye çalışanları tarafından kapatılmıştır.

2.      Aynı gün saat 18.00 sularında Ziraat Sokak ve çevresindeki sokaklarda elektrik kesilmiştir. Sokak sakinlerinle yapılan görüşmede trafoda herhangi bir sorun olmadığı, sigorta atmadığı, elektriğin polis araçlarının sokağa girmesinden hemen önce kanaatlerince bilinçli olarak kesildiği bilgisi tarafımıza iletilmiştir.

3.      Saat 18.20 sularında, tam yemek vaktinde Emniyet güçlerine ait 10 kadar zırhlı araç herhangi bir eylem, provakasyon, gösteri, taş atma, yol kesme, kamu huzur ve güvenliğini rahatsız ve tehlikeye sokacak gösteriler olmaksızın Ziraat sokağa girmişlerdir. Mahalle sakinleri o saatte işten dönen birkaç kişi dışında sokakta kimse olmadığını, yemek saati olduğundan evlerinde olduklarını, elektrik de kesik olduğundan çok karanlık olduğunu, birden kanas cinsi silaha ait sesleri duyduklarını, pencerelerden baktıklarında polislerin zırhlı araçlarla sokağa girdiğini gördüklerini beyan etmişlerdir.  

4.      Zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu önce boya badana işinde çalışan ve evine dönmekte olan 14 yaşındaki Ümit KURT isimli vatandaş vurulmuştur. Ümit Kurt’un tam kalbinden vurulmuş olması, vurulduğu yerin elektrik direği ile duvar arasında kalması sebebiyle korunaklı olması, Ümit Kurt’un hedef gözetilerek vurulduğunu göstermektedir. Ümit Kurt vurulduğu sırada üzerinde boya badana yaparken giydiği boya olmuş giysiler vardır. Ümit Kurt vurulduktan sonra zırhlı araçlardan ateş edilmeye devam edildiğinden vatandaşlar hemen hastaneye kaldıramamıştır. Ümit Kurt’un yere düşmesinin ardından zırhlı araçlar sokaktan çıkmaya başlamış bu sırada Cizre Ticaret Sanayi Odasında memur olarak görev yapan Çeli SAKÇAK iş çıkışında Ziraat sokakta bulunan evinin önüne geldiği vakitte kasığından vurularak yaralanmıştır. Çeli Sakcak vurulduğu sırada üzerinde takım elbisesi vardır.  Son olarak aracı ile olay yerine gelen ve evinin önüne aracını park eden bir şahsa araçtan iner inmez ateş açılmış, kendisini aracın arkasına attığından şahıs yaralanmamış ancak aracın camına ve direksiyona kurşun isabet etmiştir.

5.      Öldürülen küçük Ümit’in beraber çalıştığı arkadaşı Emrah KARAKUŞ ile yapılan görüşmede, “olay yerinin bitişiğinde bulunan bir dükkanı boyadıklarını, yanında Ümit in de olduğunu, işten çıkıp evine döndüğü esnada bir tarama sesi duyduğunu ve arkasına baktığında Ümit in yerde olduğunu gördüğünü, elektriklerin o esnada kesik olduğunu, olay yerinde herhangi bir eylem ve gösterinin olmadığını, hendek kapatma durumundan sonra mahallenin sakin olduğunu, Ümit’in herhangi bir gösteriye katılmadığını ve herhangi bir grubun üyesi olmadığını, kendi halinde küçük bir çocuk olduğunu” beyan etmiştir.

6.      Çeli SAKÇAK ile yapılan görüşmede “Kendisinin Cizre Ticaret Sanayi Odasında memur olarak çalıştığını, olay akşamında iş çıkışı evine dönmekte olduğunu ve üzerinde takım elbisesi olduğunu eve girmek üzere iken silah sesleri duyduğunu ve yaralandığını, hiçbir gruba üye olmadığını hiçbir yasa dışı gösteri ve faaliyet içerisinde olmadığını, direk kendisine doğru hedef alınarak ateş edildiğini’’ beyan etmiştir.

7.      Cangir DOĞAN isimli şahıs ile yapılan görüşmede ‘’aynı sokakta oturduğunu,akşam saat 18:00 civarında kardeşinin  dışarı çıktığını, beş dakika sonra silah seslerinin geldiğini, kapıya çıktığında birkaç zırhlı araç gördüğünü, hemen içeri girdiğini bu esnada  dayısının evinden yardım çığlıkları duyunca  evlerinin bitişiğinde bulunan duvardan atlayarak dışarı çıktığını, kuzeni Çeli SAKÇAK’ın yerde yattığını gördüğünü, sol kalçasından vurulduğunu, yarayı bezle kapatarak, kanamayı durdurmaya çalıştıklarını, zırhlı araçların halen sokakta olması sebebiyle bir süre beklediklerini ve daha sonra hastaneye götürdüklerini,olay esnasında elektriklerin trafoya bağlı olmayan nedenlerden ötürü  kesildiğini,ancak ne mahallede ne etrafta her hangi bir eylem ve gösteri olaylarının olmadığını,kuzeninin Ticaret Sanayi Odasında çalışmakta olduğunu ve   herhangi bir grup üyesi olmadığını beyan etmiştir.

8.      İsmini vermek istemeyen ve gizli tutulmasını isteyen mahalleliler ile yapılan görüşmelerde de olay anında sokakta herhangi bir eylem olmadığı, zırhlı araçlar gelmeden önce elektriklerin trafoya bağlı olmayan nedenler ile kesildiği, zırhlı araçların sokağa gelerek gördükleri kişileri hedef gözeterek ateş ettikleri ve bu şahısların bu şekilde vurulduğu, bunun haricinde ismini vermek istemeyen başka bir  kişi akrabası aracını park edip araçtan inmek üzere iken direk olarak kendisine doğru ateş edildiği ancak o sırada aracın arkasına saklandığından kurşunların araç ve camına isabet ettiğini belirtmiş  ve buna ilişkin olarak da fotoğraflamalar yapılmıştır. Sokaktaki bazı evlerin duvarlarında kurşun izleri olduğu da gözlemlenmiştir. 

9.      Olay yerinde bulunan ve olay ile ilgili olarak yapılan gözlem ve görüşmelerde zırhlı araçların hendeğin kapatılmasının hemen ertesinde harekete geçmesi, araçlar sokağa girmeden önce trafo arızasına bağlı olmaksızın elektriklerin kesilmesi, tam yemek saatinde sokakta hemen hemen kimsenin olmadığı bir zamanda sokağa girilmesi, olay gecesinde şehirde devriye gezen zırhlı araçların plakalarının sökülmüş olması, olay yerinde hiç silah kovanı bulunmaması (emniyete ait araçlardan sıkılan silahların boş kovanları araç içerisine düşmektedir), olay yerine gelen görevlilerden herhangi birinin yaralanmaması ve araçlarda da bir hasar oluşmaması, olayın bir anda meydana gelen anlık bir olay olmadığına dair inancımızı güçlendirmiştir. Aynı şekilde emniyet tarafından iddia edildiği gibi kendilerine Molotof ve silahlarla saldırılmasına karşılık verdikleri iddialarının gerçeği yansıtmadığı bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Çözüm sürecini sabote etmek isteyen ve bu tür olaylardan nemalanan, halkın huzur ve güvenini bertaraf etmek  ve en önemlisi halka karşı tehdit ve gözdağı vermek isteyen  kişi ve grupların  olayı  planlı ve hazırlıklı olarak gerçekleştirdiği kanaatine varılmıştır. Özellikle Ümit KURT isimli çocuğun duvar kenarında evine geçmek için beklerken kalbinden vurulması ve yine işinden evine dönen silahsız, takım elbiseli bir memur olan Çeli SAKÇAK isimli kişinin kasığından vurulması,  direk hedef alınarak vurulduklarını apaçık ortaya çıkarmaktadır.

10. Çözüm sürecinin ivme kazandığı bir dönemde olayların yoğun olduğu, huzur ve refahı bozmaya yönelik provakatif girişimlerde bulunulan, sağduyu ve hoşgörüye en çok ihtiyaç duyulan yerlerden biri olan Cizre’ye Hrant DİNK cinayetinde İstihbarat Amiri olarak şüpheli konumda bulunan bir Emniyet Müdürünün atanması ve hemen akabinde bu olayların meydana gelmesi gerek tarafımızca gerekse halk nezdinde ciddi kuşkular meydana getirmiştir. Olayın hemen ertesinde dile getirilmesine rağmen halen zırhlı araçların plakalarının takılmamış olması da emniyetin güvenirliğini sarsmaktadır. Halk nezninde olayların sorumlusu olarak görülen Cizre Emniyet Müdürünün görevden alınmasının ilçede sükuneti sağlayacağı kanaatindeyiz. Aynı şekilde meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarının faillerinin ortaya çıkarılması için titizlikle bir çalışma yürütüldüğünün adliye ve idareciler tarafından medya vasıtasıyla açıklanması gerekmektedir.   

11. Aynı şekilde medyanın emniyetten aldığı bilgileri açıklamak yerine olaydaki somut bulguları tarafsız bir şekilde açıklaması gerekmektedir. Olayın hemen ertesinde Ümit’in polisle çatıştığı için öldüğü yönünde yapılan haberler hem aileyi hem de toplumu üzmüştür.

 

 

                Komisyonumuzca meydana gelen olayla ilgili toplanan delil ve belgeler ile olayların daha da büyümemesi için yapılması gerekenler hakkında toplanan bilgiler yukarıda açıklanmıştır.

 

           

 

                                                                                                          Şırnak Barosu

                                                                                                   İnsan Hakları Merkezi

 

 
 
 
 
 
 
 
Ümit KURT’un vurulduğu yer
 
 
 
Badana/Boya yapılan dükkan 
 
 
Mahalle Sakinlerine ait araçlara isabet eden kurşun izleri
 
 
 
Mahalle Sakinlerine ait araçlara isabet eden kurşun izleri
 
 
 
Mahalle Sakinlerine ait evlere isabet eden kurşun izleri 
 
 
Mahalle Sakinlerine ait işyerlerine isabet eden kurşun izleri 
 
 
Mahalle Sakinlerine ait araçlara isabet eden kurşun izleri 
 
 
 

29.03.2024
AV. ROJHAT DİLSİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.