02-03-04 Mart 2012 Batman Bölge Baroları Toplantısı..
Tarih: 4.03.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 2531

DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGE BAROLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

 

 

                                                           BASINA VE KAMUOYUNA

 

1- Uludere’de 34 insanımızın ölümü ile sonuçlanan ve kamu vicdanında derin yaralar açan katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması için sonuç alıcı bir soruşturma yapılmadığı ya da yapılamadığı anlaşılmaktadır. Basında ve kamuoyunda yetkililerin soruşturmaya dair yapmış oldukları çelişkili açıklamalar biz ve bölge halkında soruşturmanın sağlıklı yapılmayacağına dair kaygı uyandırmıştır. Bu kaygıların giderilmesi için sorumluların makam ve mevkisi ne olursa olsun en kısa sürede yargı önüne çıkarılarak toplumda ki adalet duygusunun tatmin edilmesi gerekmektedir. Bu konuda devlet adına yakınlarını kaybeden ailelerden özür dilenmelidir.

 

2 – 23.02.2012 tarihinde Şırnak İli girişinde meslektaşımız Avukat Erdal KUNUR’a polisler tarafından yapılan şiddeti ve kötü muameleyi kınıyoruz. Sorumluların bir an önce yargı önüne çıkarılması için etkin bir soruşturma yapılması,  soruşturmanın selameti açısından bu kişiler hakkında ivedilik ile adli ve idari soruşturma başlatılarak açığa alınmaları sağlanmalıdır.

 

3-Eylemin demokratik niteliğini tartışmaksızın bölgemizde sıklıkla başvurulan, halkın alış veriş kültürünün değişmesine ve esnafın zarar görmesine yol açan kepenk kapatma eylemleri yerine zararsız eylem tarzlarının benimsenmesi konusunda duyarlı davranılması çağrısında bulunuyoruz.

 

4-Pozantı cezaevinde adi suçlardan tutuklu çocukların siyasi suçlardan tutuklu çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet  olayı ile ilgili cezaevi sorumlularının derhal açığa alınmasını, çocukların cezaevi koşullarında rehabilite edilmeleri olanaksız olup rehabilitasyon sürecinin sağlıklı koşullarda yapılabilmesi için derhal tahliye edilmeleri sağlanmalıdır. Suça sürüklenen çocukların çocuk adalet sistemine aykırı olarak tek kişilik hücrelerde tutulmaları ceza infaz rejimi ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğundan buna derhal son verilmelidir.

 

5-Bölgemizde özellikle Batman, Diyarbakır, Bitlis, Tunceli, Siirt, Şırnak ve Mardin illerinde faili meçhul cinayet bulgularının çoğunluğunun tesadüfler sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir.Yargısız infaz ve kayıplarda soruşturma makamlarının isteksiz davranışları kamu vicdanını rahatsız etmekte ve adaletin gerçekleşmesi inancını zedelemektedir. Bu konularda yetkili makamları ve yargı mercilerini daha duyarla davranmaya davet ediyor, makam ve mevkii ne olursa olsun faillerin bulunarak yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.

 

6-22 Kasım 2011 tarihinde eş zamanlı olarak yapılan operasyon sonucu gözaltına alınarak tutuklanan meslektaşlarımız hakkında yürütülen soruşturmanın bir an önce tamamlanmalıdır. Kaçma ve delilleri karartma şüphesi altında bulunmayan meslektaşlarımızın mağduriyetinin sonlandırılarak salıverilmelerini bekliyor ve talep ediyoruz.

 

7-Yaklaşmakta olan Nevroz bayramını şimdiden kutlar; Nevrozun barış ve huzur içerisinde geçirilmesini dileriz. Her fırsatta dile getirdiğimiz Kürt Meselesinin barışçıl ve adilane çözümü amacıyla şiddet ve çatışma ortamına girilmemesi sorunun müzakere ve uzlaşmayla çözümü konusunda herkesin sorumlu davranmasını bir kez daha hatırlatırız. 

 

Bölge baroları olarak yukarıda açıkladığımız hususların takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

 

 

ŞIRNAK BAROSU              BATMAN BAROSU            ADIYAMAN BAROSU     

 

 

AĞRI BAROSU                   BİNGÖL BAROSU              BİTLİS BAROSU

 

 

DİYARBAKIR BAROSU   HAKKARİ BAROSU          IĞDIR BAROSU                   

 

 

MARDİN BAROSU             VAN BAROSU                    SİİRT BAROSU

 

 

MUŞ BAROSU                     ŞANLIURFA BAROSU      TUNCELİ BAROSU

 

KARS-ARDAHAN BAROSU                     MALATYA BAROSU
 
 
Görüntüyü izlemek için aşağıdaki linli tıklayınız..
 
 
 

27.04.2024
AV. ROJHAT DİLSİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.