BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 30.05.2019| Okunma Sayısı: 1358

İSTANBUL 2. İŞ MAHKEMESİ HÂKİMİNİN MESLEKTAŞIMIZA DURUŞMA SALONUNDA YAPMIŞ OLDUĞU TACİZİ KABUL ETMİYORUZ. DERHAL MESLEKTEN MEN EDİLMESİ TALEP EDİYORUZ.

 

29.05.2019 tarihinde İstanbul Anadolu 2. İş mahkemesinde yapılan duruşma esnasında mahkeme hakimi Mehmet YOYLU’nun kadın meslektaşımızın eteği üzerinden kadın kimliğini aşağılayarak meslektaşımızın etek boyunu duruşma salonunda bulunan avukatlara, yazı işleri müdürüne sormakla, duruşma tutanağına geçirtmek ve meslektaşımızın etek boyunun fotoğrafını çekme teşebbüssünde bulunmakla taciz etmiştir.

Hakimin bu davranışı ne ahlak ne de meslek kurallarıyla bağdaşmayıp meslektaşımızın kadın kimliğine, giyim özgürlüğüne ve mesleğine yapılan bir saldırı olarak kabul etmekteyiz. Kuşkusuz hakimin bu davranışı Türkiye genelindeki kadın politikası, kadın cinayetlerinin önlenememesi, kadına yönelik şiddeti meşrulaştırıcı söz ve eylemlerden çıkmakta, yargının kadına yönelik şiddet ve saldırıyı önleyecek yaptırım ve kararları alamadığını göstermektedir.  

Kadın meslektaşımıza yapılan tacizin hangi cüret ile yapıldığı da, yargıda ve yürütmede eril zihniyetin kadına her türlü söz ve davranışlar ile meşrulaştırıldığı, buna yönelik bir politikanın geliştirilmediği anlaşılmaktadır. En başta ‘’Kadınlarımız ‘’ olarak başlayan sözlerin, kadının bedeni-giyimi üzerinden her türlü baskı ve tacizi hak olarak gördüğündendir ki, şiddet teşhir edilip önlenmediği için meslektaşımız mesleğini ifa ederken duruşma salonunda, bu zihniyetin prototipinin saldırısına maruz kalmıştır.

Şırnak Barosu olarak HSK’ dan ısrar ile meslektaşın etek boyunu ölçüp duruşma tutanağına geçirecek ve fotoğrafını çekmek isteyecek kadar Hakimlik mesleğinin itibarını çiğnemiş olan Mehmet YOYLU’ nun derhal meslekten ihracını talep etmekteyiz.

Şırnak Barosu olarak meslektaşımızın ve İstanbul barosunun yanında olduğumuzu ve süreci takip edeceğimizi,

Kamuoyuna ve meslektaşlarımıza saygı ile sunarız. 30.05.2019

 

                                                                                  ŞIRNAK BAROSU

25.04.2024
AV. ROJHAT DİLSİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.