BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 21.11.2018| Okunma Sayısı: 1171

BASINA VE KAMUOYUNA

20.11.2018, Şırnak

 

                Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bugün Sayın Selahattin DEMİRTAŞ’ın avukatlarının yapmış olduğu başvuruyu ulusal merciiler tarafından tutukluluğa yeterli gerekçe sunulmadan devam edilmesi nedeniyle AİHS’nin 5. Maddesinin 3. fıkrasının,Ayrıca tutuklu yargılanmasından dolayı Yasama faaliyetlerine katılamadığı, bu nedenle Sözleşmeye ek 1 Nolu Protokolün 3. Maddesiyle korunan seçme ve seçilme hakkı ile siyaset yapma hakkının ihlaline, sözleşmenin 18. Maddesi bağlamında da bir değerlendirme yapmış ve bu maddenin ihlal edildiğine karar vermiştir.

Avrupa insan hakları mahkemesi,  muhalefette yer alan vekil ve seçilmiş belediye başkanlarının yargılanmalara ve baskılara maruz kaldığını, yalnızca Sayın Demirtaş’ın değil bireysel hak ve özgürlüklerinin değil tüm demokratik sistemin tehdit altında olduğuna ve bu durumun amacının çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmak olduğuna dikkat çekerek sözleşmenin 18. Maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

 

Dolayısıyla ülkemizin 46. Madde gereği karara uyması demokratik ve hukuk devletleri için zorunlu olduğunu hatırlatarak, Avrupa konseyi ve onun mahkemesinin vermiş olduğu kararlarının bertaraf edilmesini konseyin yapısını, karakterini ve gözetmiş olduğu müktesebata aykırı olacağını yine Anayasanın 90. Maddesi de dikkate alındığında sözleşmenin iç hukukun bir parçası olması sebebiyle kararın uygulanmaması halinde iç hukukun da ihlali anlamını taşıyacağını belirterek kararın uygulanması hukuki zorunluluk taşımaktadır.

 

Ülkemiz genelinde çoğu milletvekilin gözaltına alınmaları akabinde Şırnak milletvekillerinin hakkında da gözaltı kararı verilerek tutuklanmaları ile hukuka aykırı işlemler ile karşı karşıya bırakılmaları ortada iken bu kararın tüm seçilmişler için uygulanması gerekmektedir.

 

Ülkemizdeki temel sorun olan demokratik ilkelerin uygulanması, siyaset ortamının tesis edilmesi, bağımsız yargı kararlarının uygulanması yargıya güven için son derece önemli olup, hukuka ve yasaya aykırı olan ve bugüne kadar da hukuka aykırı bir şekilde tutulan başta Sayın Selahattin DEMİRTAŞ ve tüm seçilmişlerin derhal serbest bırakılması hukuki zorunluluktur.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                  Şırnak Barosu

 

27.04.2024
AV. ROJHAT DİLSİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.